V bardejovskom skanzene dnes posvätili zrekonštruovaný drevený kostolík

22.10.2005 Bardejov

Bardejovské Kúpele 22. októbra (TASR) - Zrekonštruovaný vzácny drevený gréckokatolícky kostolík z roku 1730 dnes posvätil v skanzene v Bardejovských Kúpeľoch...
Bardejovské Kúpele 22. októbra (TASR) - Zrekonštruovaný vzácny drevený gréckokatolícky kostolík z roku 1730 dnes posvätil v skanzene v Bardejovských Kúpeľoch prešovský eparcha Ján Babjak.

Chrám zasvätený Ochrane Presvätej Bohorodičky pochádza pôvodne z Mikulášovej v okrese Bardejov. V rokoch 1937 až 1838 ho prestavali a v roku 1931 premiestnili do Bardejovských Kúpeľov. Pred dvoma rokmi mu museli opäť rozobrať a uskladniť, keďže bol v havarijnom stave.
Začiatkom tohto roka sa prešovský eparcha Ján Babjak a predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík dohodli, že kostolík treba zrekonštruovať, aby opäť slúžil veriacim i návštevníkom kúpeľov. Rekonštrukcia a obnova dreveného chrámu si vyžiadala viac ako päť miliónov korún, pričom podstatnú časť financií poskytol PSK.
Odo dneška je vzácny kostolík opäť prístupný verejnosti na novom, vhodnejšom mieste ako súčasť prehliadkového okruhu skanzenu. Múzeum ľudovej architektúry Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch si v tomto roku pripomína 40. výročie vzniku a je najstarším skanzenom na Slovensku.
 

Vyberte región